House of eve

Concepting, Design (2d-3D), landscaping, hand-built

The House of Eve is a unique and sustainable low-cost building that is integrated as facing the natural landscape. It is entirely handmade, without the use of any machines. This was necessary to keep the cost of the building down.

The house is primarily a wedding and party chapel, but it is also designed to be a toolbox and a future refuge for an artist. The exterior and interior cavities of the house contain all the tools needed for farming, so the occupant does not need to enter the house to access them.

The House of Eve is a beautiful and innovative example of sustainable architecture. It is a testament to the power of human ingenuity and creativity.

Here are some specific features of the House of Eve that make it an interesting and inspiring example of architecture:

  • It is a low-cost building that is integrated into the natural landscape.
  • It is entirely handmade, without the use of any machines.
  • It is designed to be multi-functional, serving as a wedding and party chapel, a toolbox, and a future refuge for an artist.
  • It contains all the tools needed for farming, so the occupant does not need to enter the house to access them.

The House of Eve is a reminder that architecture can be both sustainable and affordable. It is also a reminder that the most important thing about architecture is not the materials that are used, but the creativity and ingenuity of the designer.

Situation:

Dar Hawa is situated in Beni-khalled, Tunisia. This agriculture-based city is surrounded by farms; containing oranges, grapes and wheat.

 

The house had to integrate into the landscape, by emphasizing the most important moments of that particular view.

The orientation and morphology of the house is linked to the course of the sun and the direction of the main winds in that particular region.

 

Structure:

The structure had to respond to static obstructions linked to the main wind forces and directions for that region.

A lightweight but durable structure was chosen for this design.

The house was elevated for humidity and isolation reasons. 

The house had to « sit » over the ground, without asphyxiating it. 

 

 

Plan:

The House has 2 plans, the floor levels contain all « dirty » activity.

The second floor is for entertainment and sleep.

 

Construction

The house was handmade. 

Concrete has been poured and mixed by hand. 

The metal had been cut with a sharp metallic edge and a hammer.

The only part that used « machines » is the transportations and the landscaping.

 

Upcoming work:

We still need to work on the openings and the façade mechanical ventilation system.

 

 

roof finished!
eve house

Dar el Hawa » is @le_truquot ‘s first real size house.
HAWA in arabic is a very rich word that has different meanings as it is transcribed in latin letters. it can be:

  1. -the name of EVE (as in adam and eve)
  2. -The AIR
  3. -Passionate love

Program: a renting for wedding ceremonies.

Dar Hawa uses a specific archetype to propulse the human mind into a primitive yet modern way of living and appriciating the surrounding nature.

The house is elevated by 60 cms by 8 reinforced concrete pillars. 

the façades uses the conventional holed clay bricks in a new way: merging a light wall with a natural ventilation system.

Based on modernist rules and applied to a rural Tunisian architecture, Dar Hawa tries to reinvent construction techniques using the same cheap, unperfect construction materials. We aim to improve living standards without increasing the overall costs or lowering the living spaces with pushing the living habits vertically.

Messy programs like cooking, working and washing are pushed down into a cleaned tiled interior. Living programs are pushed up into a spiritual space melting smooth wood and raw concrete slabs.

This « tiny » house works as a toolbox. containing everything needed for working on a farm in the most rationalised spaces.

No machine whatsoever has been involved in its building. It is situated near Beni Khalled, Tunisia

total Area: 100m2

It is still under construction

 

STRUCTURE:

LIGHT: